Světový den obětí dopravních nehod

19. listopadu 2021

V neděli 21. listopadu si svět připomene oběti dopravních nehod (#WDoR2021). Den vzpomínky na lidi, kteří zemřeli při dopravních nehodách, vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) na třetí neděli v listopadu. WHO uvádí, že v důsledku dopravních nehod celosvětově umírá ročně 1,2 milionů lidí a dalších 50 milionů je zraněno. V České republice zemřelo na silnicích do konce října více než 380 lidí.

Tento den nám připomíná, že nejde o abstraktní statistiku. Každé číslo představuje lidský život, ztrátu nejbližších lidí, mámy, táty, sourozence, dítěte… Málokdo vnímá, jak drastickým a dlouhodobým zásahem do života celé rodiny je úmrtí nebo těžké zranění způsobené dopravní nehodou. Jak říkají protagonisté dokumentu 13 minut mapujícího příběhy pěti vážných dopravních nehod: Osudná chyba trvá jednu vteřinu. Následky si oběti i viníci nesou celý život,“ říká vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.       

V období leden až říjen 2021 bylo v důsledku dopravních nehod na pozemních komunikacích v České republice usmrceno 384 (meziročně o 9 méně, tj. -2,3 %) a těžce zraněno 1 372 osob (meziročně o 248 méně, tj. -15,3 %). V obou sledovaných strategických cílech Strategie BESIP 2021-2030 se jedná o historicky nejnižší hodnoty, zejména významný je pokles u těžce zraněných osob. Je nicméně třeba si uvědomit, že v jarních měsících letošního roku přispěla k menšímu počtu obětí nehod omezení související s pandemií COVIDu.

Letošní světový den obětí dopravních nehod klade důraz na snižování rychlosti. Nižší rychlost má podle WHO potenciál zabránit mnoha úmrtím a vážným zraněním. „V důsledku nepřiměřené rychlosti bylo v ČR v uplynulých 10 měsících letošního roku usmrceno 145 a těžce zraněno 408 osob. S 38% podílem na usmrcených a 30% podílem na těžce zraněných tak stále tato příčina patří v uvedeném kontextu k nejčastějším,“ doplňuje Neřold.

V letošním roce probíhá kampaň Zpomal, dokud není skutečně pozdě, která právě na prioritní oblast č. 1 nové Strategie BESIP 2021-2030, tedy rychlost, klade důraz. Součástí kampaně je dokument Víta Klusáka 13 minut i celá řada kontaktních akcí kampaně, kterých BESIP uspořádal během roku 2021 téměř tři stovky. Bližší informace jsou k dispozici na webových stránkách www.13minut.cz.
 

Zranitelní účastníci silničního provozu se letos na všech usmrcených osobách podíleli 47 %, v uplynulých 10 měsících bylo usmrceno 79 motocyklistů (21 %; meziročně o 19 osob více!), 61 chodců (16 %; historicky nejméně, meziročně o 5 méně) a 39 cyklistů (10 %, meziročně o 1 méně). Pokud jde o krajské srovnání, nejvíce usmrcených (58) i těžce zraněných osob (225) bylo v letošním roce evidováno ve Středočeském kraji, s 42 usmrcenými následoval Jihočeský a s 37 usmrcenými Jihomoravský kraj. 
 

V letošním roce začala nová Akční dekáda pro bezpečnost silničního provozu 2021-2030, během níž hraje #WDoR2021 velmi důležitou roli. Stejně jako každý rok je cílem nejen vzpomenout na oběti a těžce zraněné při dopravních nehodách a jejich rodiny, ale také:

  • ocenit zásadní práci záchranných složek;

  • upozornit na potřebu důsledně zavádět opatření, která snižují počet úmrtí a zranění;

  • zasazovat se o lepší podporu obětí dopravních nehod a jejich rodin;

  • podporovat opatření založená na faktech, která mohou zabránit dalším úmrtím a zraněním v silničním provozu.
     

V ČR tradici vzpomínkových akcí na oběti dopravních nehod zahájilo již v roce 2004 České sdružení obětí dopravních nehod (ČSODN). Letos se v součinnosti s ČSODN opět konají vzpomínkové akce na několika místech České republiky, viz www.csodn.cz

 
 
Mgr. Tomáš Neřold M.A.
Vedoucí Samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy
+420 602 632 176, tomas.nerold@mdcr.cz
[1] World Day of Remembrance for Road Traffic Victims [online]. Dostupné z: https://worlddayofremembrance.org/
[2] České sdružení obětí dopravních nehod [online]. Dostupné z: https://www.csodn.cz/
[3] CDV. Dopravní nehody v ČR. Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. ©2021. Dostupné z: https://nehody.cdv.cz/
[4] CDV. VIZE NULA. Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. ©2021. Dostupné z: https://www.cdv.cz/vizenula
 
Dále k tématu:

Obrázek 1 Vývoj usmrcených osob vs. předpoklady Strategie BESIP 2021-2030 v období leden-říjen, zdroj: https://www.cdv.cz/vizenula

Obrázek 2 Vývoj těžce zraněných osob vs. předpoklady Strategie BESIP 2021-2030 v období leden-říjen, zdroj: https://www.cdv.cz/vizenula
 

Obrázek 3 Počet usmrcených a těžce zraněných osob v jednotlivých krajích v období leden-říjen 2021, zdroj: https://nehody.cdv.cz/
 
 

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho.

❱   Další články

S teplými dny se na silnice opět ve velkém vrací cyklisté a motorkáři, s nadcházejícími Velikonocemi

27. března 2024

Jaro a zlepšující se počasí přirozeně nahrává pobytu venku. Na silnice se tak po zimní pauze postupně vrací zranitelní účastníci silničního provozu, řeč je zejména o cyklistech a motorkářích. Obzvláště s ohledem na nadcházející velikonoční svátky, které jsou přirozeně spjaté s mnohem větším provozem na silnicích, stojí za to si připomenout, na co si dát při jízdě pozor jak za volantem, tak za řídítky některého z jednostopých vozidel.

> více informací

Mobilní telefon za volantem

23. března 2024

Držení telefonu patří k nejnebezpečnějším přestupkům, BESIP na to upozorňuje novým videem od internetového baviče Mikýře. Díky chytrým telefonům jsme si zvykli být pořád online, reagovat na zprávy, sledovat videa, pouštět si hudbu, nastavit navigaci a tak dále. 34 % řidičů podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven přiznává, že telefon při řízení někdy používá. Kvůli nepozornosti za volantem přitom zemřelo v roce 2023 na českých silnicích 53 lidí, to je 13 % ze všech smrtelných nehod. Pokud vás zajímá, jak téma mobilu za volantem shrnul pro BESIP internetový tvůrce Mikýř, podívejte se na naše nové video.

> více informací

Česko je patnácté v počtu fatalit na silnicích, loni dohnalo průměr Evropské unie

14. března 2024

Podle předběžných údajů Evropské komise bylo na silnicích v EU v roce 2023 usmrceno 20 400 osob, což představuje meziroční mírný pokles o 1 %. To sice představuje přibližně o 2 360 smrtelných nehod méně (-10 %) než v roce 2019, ale v několika členských státech se klesající trend zastavil. Česko se v roce 2023 dostalo na průměr zemí Evropské unie. Centrum dopravního výzkumu a Samostatné oddělení BESIP Ministerstva dopravy vydalo historicky první číslo Zpravodaje Bezpečná doprava.

> více informací

❱   NOVINKY V ZÁKONĚ

Novela zákona zákona č. 361/2000 Sb.

K dispozici s odborným komentářem.

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, známý také jako zákon o silničním provozu, je klíčovým legislativním dokumentem, který reguluje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích v České republice. Zahrnuje ustanovení o řidičských oprávněních, pravidlech provozu na komunikacích, a pravomocích orgánů státní správy. Zákon byl od svého účinného vstupu v roce 2001 opakovaně novelizován, aby reflektoval aktuální potřeby a standardy bezpečnosti provozu, včetně přizpůsobení se směrnicím Evropské unie. 

více informací
Novela zákona