Sváteční dny ve znamení fatálních nehod

17. prosince 2018

Období vánočních svátků chtějí lidé strávit v klidu. Ne všude tomu tak, bohužel, bylo a nepochybně bude i letos. Každoročně dojde na pozemních komunikacích v tomto období k několika fatálním dopravním nehodám, které se, bohužel, neobejdou bez ztrát na lidských životech.

V uplynulých devíti letech došlo na přelomu roku (pozn. ve sledovaných dnech 24. - 26.12, 31.12. a 1.1.) k 5 435 dopravním nehodám, které si vyžádaly 44 usmrcených, 137 těžce zraněných a 1 409 lehce zraněných osob. Z toho v loňském roce bylo evidováno 719 dopravních nehod, 5 usmrcených, 11 těžce zraněných a 160 lehce zraněných osob. Oproti průměrným hodnotám z let 2009 - 2016 došlo v uplynulém roce k nárůstu dopravních nehod o 22 %, počet usmrcených byl o 3 % vyšší, v oblasti těžce zraněných osob byl evidován 30% pokles, u lehce zraněných osob pak 2% nárůst.

Závažné dopravní nehody řeší v adventním období také vyšetřovací tým hloubkové analýzy dopravních nehod (dále jen „HADN“) Centra dopravního výzkumu, v.v.i.Na závažnost zranění vzniklého při dopravní nehodě, ale i samotný vznik dopravní nehody má v některých případech vliv i nesprávně upevněný nebo neupevněný náklad,“ říká Ing. et Ing. Kateřina Bucsuházy, vedoucí HADN a dodává: „Crashtesty potvrzují, že při nárazu v rychlosti 40 km/h může nezajištěný náklad ve vozidle vyvinout sílu odpovídající až čtyřicetinásobku své hmotnosti!“

Tragický Nový rok

Nejvíce nehod bylo v uvedených dnech evidováno na Silvestra, nejvíce usmrcených osob na Nový rok, nejvíce těžce i lehce zraněných osob pak na 2. svátek vánoční. Na Nový rok, resp. 1. 1. 2018, byly usmrceny 4 osoby,“ říká Mgr. Tomáš Neřold M.A., vedoucí samostatného oddělení BESIP a dodává: „Tato tragická bilance jakoby předznamenala vývoj v tomto roce, kdy došlo v uplynulých 11 měsících k 12% nárůstu počtu usmrcených osob. Z pohledu Národní strategie bezpečnosti silničního provozu byl evidován téměř 40% nárůst usmrcených motocyklistů, významné nárůsty jsou však evidovány také v oblasti usmrcených dětí, chodců a také seniorů. V důsledku nepřiměřené rychlosti bylo usmrceno meziročně o 40 osob více, tj. + 26 %.

Polovina prosince: již 26 usmrcených!

V období 1. - 16. prosince 2018 bylo v důsledku dopravních nehod na pozemních komunikacích v České republice dle předběžných statistik usmrceno 26 osob, 73 osob bylo těžce zraněno, 956 pak zraněno lehce. V pěti dnech byli evidování vždy 3 usmrcení, jen ve dvou dnech nebyl nikdo usmrcen. Historicky nejméně osob (40) bylo usmrceno v prosinci 2010 (40), v loňském roce si prosincové nehody vyžádaly 45 obětí na životech.

dopravni-nehody-ve-vanocnim-obdobi.jpg

vyvoj-usmrcenych-ve-vanocnim-obdobi.jpg

vyvoj-tezce-zranenych-ve-vanocnim-obdobi.jpg

vyvoj-lehce-tranenych-ve-vanocnim-obdobi.jpg
 

Tomáš Neřold
vedoucí Samostatného oddělení BESIP
 
logo
+420 225 131 526 | +420 602 632 176
tomas.nerold@mdcr.cz  www.ibesip.cz
nábř. Ludvíka Svobody 1222/12, 110 15 Praha 1
 


Foto: Hloubková analýza dopravních nehod

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho.

❱   Další články

S teplými dny se na silnice opět ve velkém vrací cyklisté a motorkáři, s nadcházejícími Velikonocemi

27. března 2024

Jaro a zlepšující se počasí přirozeně nahrává pobytu venku. Na silnice se tak po zimní pauze postupně vrací zranitelní účastníci silničního provozu, řeč je zejména o cyklistech a motorkářích. Obzvláště s ohledem na nadcházející velikonoční svátky, které jsou přirozeně spjaté s mnohem větším provozem na silnicích, stojí za to si připomenout, na co si dát při jízdě pozor jak za volantem, tak za řídítky některého z jednostopých vozidel.

> více informací

Mobilní telefon za volantem

23. března 2024

Držení telefonu patří k nejnebezpečnějším přestupkům, BESIP na to upozorňuje novým videem od internetového baviče Mikýře. Díky chytrým telefonům jsme si zvykli být pořád online, reagovat na zprávy, sledovat videa, pouštět si hudbu, nastavit navigaci a tak dále. 34 % řidičů podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven přiznává, že telefon při řízení někdy používá. Kvůli nepozornosti za volantem přitom zemřelo v roce 2023 na českých silnicích 53 lidí, to je 13 % ze všech smrtelných nehod. Pokud vás zajímá, jak téma mobilu za volantem shrnul pro BESIP internetový tvůrce Mikýř, podívejte se na naše nové video.

> více informací

Česko je patnácté v počtu fatalit na silnicích, loni dohnalo průměr Evropské unie

14. března 2024

Podle předběžných údajů Evropské komise bylo na silnicích v EU v roce 2023 usmrceno 20 400 osob, což představuje meziroční mírný pokles o 1 %. To sice představuje přibližně o 2 360 smrtelných nehod méně (-10 %) než v roce 2019, ale v několika členských státech se klesající trend zastavil. Česko se v roce 2023 dostalo na průměr zemí Evropské unie. Centrum dopravního výzkumu a Samostatné oddělení BESIP Ministerstva dopravy vydalo historicky první číslo Zpravodaje Bezpečná doprava.

> více informací

❱   NOVINKY V ZÁKONĚ

Novela zákona zákona č. 361/2000 Sb.

K dispozici s odborným komentářem.

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, známý také jako zákon o silničním provozu, je klíčovým legislativním dokumentem, který reguluje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích v České republice. Zahrnuje ustanovení o řidičských oprávněních, pravidlech provozu na komunikacích, a pravomocích orgánů státní správy. Zákon byl od svého účinného vstupu v roce 2001 opakovaně novelizován, aby reflektoval aktuální potřeby a standardy bezpečnosti provozu, včetně přizpůsobení se směrnicím Evropské unie. 

více informací
Novela zákona