Nové projekty, výukové a metodické materiály BESIP k podpoře výuky dopravní výchovy pro školní rok 2

10. října 2019

V ČR máme unikátní síť dětských dopravních hřišť, kterých je více než 200. Probíhá na nich systematická a kvalitní výuka zaměřená především na děti ve věku kolem deseti let, kdy vstupují do provozu jako samostatní cyklisté. Ověřování znalostí žáků, které provedla Česká školní inspekce, nám ale ukázalo, že žáci v šestém a dokonce i v devátém ročníku nemají potřebné znalosti a praktické dovednosti, které by zaručily jejich bezpečný pohyb v silničním provozu. BESIP proto připravil řadu praktických materiálů, které školy mohou využít při výuce dopravní výchovy,“ řekl vedoucí oddělení BESIP MD Tomáš Neřold.

Šetření České školní inspekce – vzdělávání v tématech souvisejících s dopravní výchovou

Česká školní inspekce se v uplynulém školním roce, kromě jiného, tematicky zaměřovala právě na problematiku vzdělávání v tématech souvisejících s dopravní výchovou. Součástí šetření pak bylo také testování znalostí žáků 6. a 9. ročníků ZŠ. „Ověřovali jsme zejména takové dopravně-bezpečnostní znalosti, které se týkají chování v každodenních situacích. Primárně šlo o správné a bezpečné chování chodců a cyklistů a také o problematiku první pomoci,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Kromě testování znalostí pak Česká školní inspekce ve školách sledovala např. organizaci a způsoby realizace výuky dopravně-bezpečnostních problematik a analyzovala také náměty, doporučení a požadavky učitelů a ředitelů škol směřující k efektivnímu zajištění vzdělávání žáků v této oblasti. Podrobné výsledky šetření budou uvedeny v tematické zprávě, kterou Česká školní inspekce zveřejní na přelomu října a listopadu.

Podpora praktického výcviku žáků ZŠ na dětských dopravních hřištích (DDH)

BESIP připravil pro nadcházející školní rok nový výukový materiál „Tematický plán dopravní výchovy pro žáky 4. ročníků ZŠ“. Tento praktický manuál, který koresponduje s aktuálním zněním z. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, je zaměřen na bezpečné zvládnutí všech úkonů při jízdě na jízdním kole (řešení křižovatek, odbočování, objíždění překážek v silničním provozu, výbava jízdního kola atd.). Materiál mohou využít jak lektoři na dětských dopravních hřištích, tak učitelé dopravní výchovy na základních školách.

Využití dopravních hřišť i v odpoledních hodinách

Z podnětu BESIPu se začaly realizovat také odpolední volnočasové aktivity na DDH pod dohledem zkušených lektorů dopravní výchovy, kteří všem návštěvníkům hřiště vysvětlí pravidla bezpečného pohybu v silničním provozu, mohou asistovat např. při ukázce správného upevnění cyklistické přilby atd. V současné době tato forma konzultací a výuky probíhá celkem ve 12 krajích ČR, na 30 dopravních hřištích a za 1. pololetí r. 2019 jí prošlo téměř 14 tisíc dětí.

Intenzivní zapojení žáků se speciálním vzdělávacími potřebami do výuky dopravní výchovy

Poprvé v historii samostatné ČR je z dílny BESIP připraven nový komplexní edukativní materiál – „Pracovní listy pro výuku dopravní výchovy pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami“. Dvě sady pracovních listů pro žáky 6 - 9 let a 10 – 13 let jsou určeny pro všechny žáky s lehkým mentálním, tělesným, zrakovým nebo sluchovým postižením, včetně vad řeči, poruch chování a učení. Na přípravě pracovních listů se podíleli jak speciální pedagogové, tak dětští psychologové a dopravní odborníci.

Metodická podpora učitelů + výukové spoty pro MŠ, ZŠ, školní družiny a mimoškolní zařízení

BESIP ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu připravil metodiky pro výuku dopravní výchovy v MŠ, ve školních družinách a mimoškolních zařízeních. Tuto metodickou řadu doplňují videospoty věnované bezpečnému pohybu předškolních dětí v silničním provozu a pohybu organizovaného útvaru chodců v silničním provozu. Instruktážní spoty využijí učitelé a vychovatelé, kteří se často pohybují se žáky v silničním provozu, např. školní družina, doprovod na kurzy plavání, kulturní představení, výlety atd. (video ke stažení v příloze).

Interaktivní projekty zaměřené na bezpečný pohyb dětí v silničním provozu

BESIP je odborným partnerem několika interaktivních projektů, které cílí na nejmenší školáky, ale i starší žáky základních škol, kteří by si své znalosti a dovednosti týkající se bezpečného pohybu v silničním provozu měli upevnit a prohloubit. Letos na podzim probíhá série interaktivních zážitkových lekcí pro žáky ZŠ po celé ČR s názvem „Dny bezpečnosti pro ZŠ“ (realizátor DEKRA). V příštím kalendářním roce školní výuku oživí interaktivní mobilní a webová aplikace „DoprApka“ (realizátor ECHOPIX), která je koncipována jako hra s příběhem, během níž děti plní celkem 16 misí (promovideo ke stažení v příloze).

Balíčky pro prvňáky

BESIP poskytl více než 50 tisíc publikací „Ferda v autoškole“ pro žáky prvních ročníků základních škol, aby podchytil zájem dětí o správné a bezpečné chování v silničním provozu.



 
Tomáš Neřold
vedoucí Samostatného oddělení BESIP
 
logo
+420 225 131 526 | +420 602 632 176
tomas.nerold@mdcr.cz  www.ibesip.cz
nábř. Ludvíka Svobody 1222/12, 110 15 Praha 1
 
 
 

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho.

❱   Další články

S teplými dny se na silnice opět ve velkém vrací cyklisté a motorkáři, s nadcházejícími Velikonocemi

27. března 2024

Jaro a zlepšující se počasí přirozeně nahrává pobytu venku. Na silnice se tak po zimní pauze postupně vrací zranitelní účastníci silničního provozu, řeč je zejména o cyklistech a motorkářích. Obzvláště s ohledem na nadcházející velikonoční svátky, které jsou přirozeně spjaté s mnohem větším provozem na silnicích, stojí za to si připomenout, na co si dát při jízdě pozor jak za volantem, tak za řídítky některého z jednostopých vozidel.

> více informací

Mobilní telefon za volantem

23. března 2024

Držení telefonu patří k nejnebezpečnějším přestupkům, BESIP na to upozorňuje novým videem od internetového baviče Mikýře. Díky chytrým telefonům jsme si zvykli být pořád online, reagovat na zprávy, sledovat videa, pouštět si hudbu, nastavit navigaci a tak dále. 34 % řidičů podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven přiznává, že telefon při řízení někdy používá. Kvůli nepozornosti za volantem přitom zemřelo v roce 2023 na českých silnicích 53 lidí, to je 13 % ze všech smrtelných nehod. Pokud vás zajímá, jak téma mobilu za volantem shrnul pro BESIP internetový tvůrce Mikýř, podívejte se na naše nové video.

> více informací

Česko je patnácté v počtu fatalit na silnicích, loni dohnalo průměr Evropské unie

14. března 2024

Podle předběžných údajů Evropské komise bylo na silnicích v EU v roce 2023 usmrceno 20 400 osob, což představuje meziroční mírný pokles o 1 %. To sice představuje přibližně o 2 360 smrtelných nehod méně (-10 %) než v roce 2019, ale v několika členských státech se klesající trend zastavil. Česko se v roce 2023 dostalo na průměr zemí Evropské unie. Centrum dopravního výzkumu a Samostatné oddělení BESIP Ministerstva dopravy vydalo historicky první číslo Zpravodaje Bezpečná doprava.

> více informací

❱   NOVINKY V ZÁKONĚ

Novela zákona zákona č. 361/2000 Sb.

K dispozici s odborným komentářem.

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, známý také jako zákon o silničním provozu, je klíčovým legislativním dokumentem, který reguluje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích v České republice. Zahrnuje ustanovení o řidičských oprávněních, pravidlech provozu na komunikacích, a pravomocích orgánů státní správy. Zákon byl od svého účinného vstupu v roce 2001 opakovaně novelizován, aby reflektoval aktuální potřeby a standardy bezpečnosti provozu, včetně přizpůsobení se směrnicím Evropské unie. 

více informací
Novela zákona