Konference OSN vyzvala státy ke snížení počtu obětí silničního provozu na polovinu.

20. února 2020

védsko hostilo 3. globální ministerskou konferenci o bezpečnosti silničního provozu ve dnech 19. – 20. února 2020. Tématem konference bylo dosažení globálních cílů s horizontem 2030. Je spoluorganizována Světovou zdravotnickou organizací (WHO) za účasti delegací pod vedením ministrů z více než 80 zemí a dále zástupci ze světa průmyslu a výzkumu, mezinárodních institucí a organizací.

Švédský král Carl XVI. Gustaf konferenci slavnostně zahájil. „Je třeba nastavovat odvážné cíle v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Je třeba sdílet znalosti, příklady a nápady z celého světa, aby se zlepšovala bezpečnost silničního provozu“, řekla Jeho Královská Výsost.
 
Švédský ministr pro infrastrukturu Tomas Eneroth představil závěrečný dokument konference, tzv. Stockholmskou deklaraci„Uznáváme naši společnou odpovědnost a vyzýváme členské státy, aby pomohly snížit počet úmrtí na silnicích od roku 2020 do roku 2030 nejméně o 50 procent“, uvedl Tomas Eneroth a pokračoval: „Je zapotřebí, aby existoval silný politický závazek k naplňování regionálních a národních strategií i akční plány pro bezpečnost silničního provozu. Jsou známa existující opatření v oblasti bezpečnosti silničního provozu s prokázaným dopadem, která mohou každoročně zachránit 100 000 životů, ale která dosud nebyla ve většině zemí provedena“.
 
Vlivem dopravních nehod zemře na celém světě každý rok 1,35 milionů lidí, to je 3 700 ztracených lidských životů denně. Velká část z nich jsou děti a mladí lidé. Ve věkové skupině 5-29 let je dopravní nehoda nejčastější příčinou úmrtí na světě. Nejsou to nemoci či ozbrojené konflikty, ale právě automobilová doprava, která zabíjí nejvíce dětí a mladistvých.
 
„Plně se k závěrům konference hlásíme“, říká Tomáš Neřold, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy a dodává: „Aby nezůstalo u slov, chystáme novou Strategii BESIP 2021-2030. Prioritou budou: mladí řidiči, odstraňování nehodových lokalit, dodržování bezpečné rychlosti, viditelný policejní dohled a srozumitelné, vymahatelné právo“.
 
Rada vlády ČR pro bezpečnost silničního provozu v loňském roce připravila a schválila krátkodobá opatření s plněním do roku 2020, kterými reaguje na nedostatečné naplňování Národní strategie bezpečnosti silničního provozu na období 2011 – 2020. Jedná se o více než 40 opatření s termínem do konce roku 2020. Zároveň připravuje prostřednictvím svého pracovního Výboru pro přípravu Strategie BESIP 2021-2030  a její financování nový strategický plán.

V nejbližších dnech bude zástupce SO BESIP projednávat zpracování finální podoby Strategie BESIP 2021-2030 se zástupci krajů a odborné veřejnosti formou workshopů. Vznesené připomínky budou zapracovány a do června 2020 bude finální podoba Strategie předložena Radě vlády a následně vládě ČR ke schválení.

(Autor titulní fotografie: Mikael Ullén, převzato z: https://www.roadsafetysweden.com/)

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho.

❱   Další články

S teplými dny se na silnice opět ve velkém vrací cyklisté a motorkáři, s nadcházejícími Velikonocemi

27. března 2024

Jaro a zlepšující se počasí přirozeně nahrává pobytu venku. Na silnice se tak po zimní pauze postupně vrací zranitelní účastníci silničního provozu, řeč je zejména o cyklistech a motorkářích. Obzvláště s ohledem na nadcházející velikonoční svátky, které jsou přirozeně spjaté s mnohem větším provozem na silnicích, stojí za to si připomenout, na co si dát při jízdě pozor jak za volantem, tak za řídítky některého z jednostopých vozidel.

> více informací

Mobilní telefon za volantem

23. března 2024

Držení telefonu patří k nejnebezpečnějším přestupkům, BESIP na to upozorňuje novým videem od internetového baviče Mikýře. Díky chytrým telefonům jsme si zvykli být pořád online, reagovat na zprávy, sledovat videa, pouštět si hudbu, nastavit navigaci a tak dále. 34 % řidičů podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven přiznává, že telefon při řízení někdy používá. Kvůli nepozornosti za volantem přitom zemřelo v roce 2023 na českých silnicích 53 lidí, to je 13 % ze všech smrtelných nehod. Pokud vás zajímá, jak téma mobilu za volantem shrnul pro BESIP internetový tvůrce Mikýř, podívejte se na naše nové video.

> více informací

Česko je patnácté v počtu fatalit na silnicích, loni dohnalo průměr Evropské unie

14. března 2024

Podle předběžných údajů Evropské komise bylo na silnicích v EU v roce 2023 usmrceno 20 400 osob, což představuje meziroční mírný pokles o 1 %. To sice představuje přibližně o 2 360 smrtelných nehod méně (-10 %) než v roce 2019, ale v několika členských státech se klesající trend zastavil. Česko se v roce 2023 dostalo na průměr zemí Evropské unie. Centrum dopravního výzkumu a Samostatné oddělení BESIP Ministerstva dopravy vydalo historicky první číslo Zpravodaje Bezpečná doprava.

> více informací

❱   NOVINKY V ZÁKONĚ

Novela zákona zákona č. 361/2000 Sb.

K dispozici s odborným komentářem.

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, známý také jako zákon o silničním provozu, je klíčovým legislativním dokumentem, který reguluje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích v České republice. Zahrnuje ustanovení o řidičských oprávněních, pravidlech provozu na komunikacích, a pravomocích orgánů státní správy. Zákon byl od svého účinného vstupu v roce 2001 opakovaně novelizován, aby reflektoval aktuální potřeby a standardy bezpečnosti provozu, včetně přizpůsobení se směrnicím Evropské unie. 

více informací
Novela zákona