BESIP zahájil motorkářskou sezonu

10. dubna 2018

Duben je měsícem bezpečnosti, a jelikož nás letos čeká rekordní rok z pohledu motorkářů, tak BESIP zahajuje právě tuto sezonu. Čekají nás tři velké motocyklové akce a řada tradičních motorkářských podniků a vyjížděk. Bezpečnost motocyklistů a ohleduplné chování ostatních účastníků silničního provozu bude jedním z hlavních témat kampaní BESIP v této sezoně.

První červnový víkend se na brněnském Masarykově okruhu jede světový pohár Superbiků, o měsíc později od 5. do 8. července se na pražském holešovickém výstavišti koná 115. výroční sraz obdivovatelů a vlastníků slavné značky Harley-Davidson, před kterým se uskuteční koncert světově známé kapely The Rolling Stones v pražských Letňanech a velká část motorkářů tam hodlá zamířit. Na začátku srpna se opět v Brně jede Velká cena Moto GP.
Podle odhadů organizátorů 115. výročního srazu značky Harley-Davidson se akce zúčastní nejméně 60.000 motocyklů a násobně větší počet návštěvníků. Desítky tisíc motorkářů tradičně zamíří i na Superbiky a Moto GP v Brně. BESIP proto pro letošní rok připravil několik kampaní zaměřených nejen na zásady bezpečné jízdy na motorce, ale rovněž na rizikové situace z pohledu řidičů osobních vozidel pohybujících se v provozu spolu se zvýšeným počtem motocyklů.

MDŽ v Brně

Samostatné oddělení BESIP Ministerstva dopravy, jako každý rok, pořádá Motocyklový den žen, který proběhne na brněnském polygonu dne 12. až 13. 5. 2018. Řidičky se tu pod dohledem jezdců z nejlepších motoškol v ČR naučí jemnou motoriku stroje, bezpečný úhybný manévr, reakci na rizikové situace a základy údržby motocyklu.

Video z loňského ročníku: https://youtu.be/zXzlSv8OZoY

Ukázali jsme si nejčastější chyby v provozu

Dnes jsme si na pražské Letenské pláni ukázali s odborníky nejnebezpečnější situace z pohledu motorkáře a osobního vozidla.

Přechod pro chodce

Zde jsme simulovali dvouproudou silnici, kdy vozidlo v pravém jízdním pruhu zastaví a pouští maminku s kočárkem, ale motorkář toto gesto přehlédne a začne stojící vozidlo předjíždět.
„Tahle situace je velice nebezpečná. Na té motorce, když se budu pohybovat, tak musím přemýšlet za všechny ostatní. Kdyby se do této situace dostal člověk v reálném provozu, tak se lekne. Při leknutí máme všichni na motorkách stejnou reakci. Hamtnu na brzdy. Takže by to stejně skončilo nárazem“, komentuje situaci Josef „Sršeň“ Šiler instruktor bezpečné jízdy na motocyklech.

Otevření dveří zaparkovaného vozidla

Při této situaci stála řada zaparkovaných vozidel a vystupující řidič z osobního vozidla se nepodíval do zpětného zrcátka a otevřel dveře těsně před jedoucí motorkou.
„Chyby v této situaci dělají úplně všichni. Jak řidič vozidla, který se nepodívá do zpětného zrcátka a opravdu ty dveře otevře a motorka nebo skůtr, kde řidič nepředpokládá, že v tom voze by mohl někdo sedět a ty dveře by mu mohl otevřít. Předejít této situaci jde tím, že předvídáte a necháváte si trochu prostoru. Když už k tomu dojde, tak ten manévr musí mít motorkář natrénovaný“, okomentoval nebezpečnou situaci Josef „Sršeň“ Šiler instruktor bezpečné jízdy na motocyklech.

Odbočení vozidla na vedlejší v době, kdy motorkář předjíždí

Tato situace je modelová a asi nejčastější, se kterou se běžně na silnicích můžeme potkat. Řidič osobního vozidla se rozhodne odbočit z hlavní silnice, ale ve stejné době začíná předjíždět motorkář.
„Nejčastější situace v reálném provozu. Ten řidič v autě neudělal téměř nic špatně. Zpomalil, dal blinkr, ale přehlédl motorku. Z pohledu řidiče motorky. Ta situace může být daleko složitější v momentě, kdy ta auta pojedou v koloně. Když jeden z nich hodí blinkr a já jako řidič motorky ho neuvidím, tak to auto mi tam vjede. Reakce na tuto situaci je velice těžká. Motorkář musí jít na velice tvrdé brzdy, tam už neexistuje úhybný manévr. Tomu všemu lze však rychle předejít. Já jako řidič motorky nezačnu předjíždět v době, když na boku vidím i sebemenší polňačku“, popisuje krizovou situaci Josef „Sršeň“ Šiler instruktor bezpečné jízdy na motocyklech.

První pomoc z pohledu laika

První pomoc u dopravní nehody motorkáře je zásadní. Zde jde o vteřiny mezi životem a smrtí. Co vše dělat ukázali pražští záchranáři.
„První co musíme udělat, je zabezpečit svojí bezpečnost a ihned zavolat záchrannou službu na linku 155. Pak postupujeme dle pokynů dispečera záchranné služby, který nás navede co vše dělat. V žádném případě z vlastní iniciativy nesundávejte přilbu zraněnému motorkáři, může to vést k vážnému zranění míchy. Helmu sundáváme jen v případě, kdy zraněný motorkář nedýchá a to speciálním pohybem za pomoci další osoby, která fixuje krk a hlavu motorkáře“, říká tisková mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Fakta o nehodovosti motorkářů

„Za měsíc březen 2017 zemřeli 4 motorkáři a za letošní březen to jsou 2 oběti. V dubnu 2018 již evidujeme bohužel další 4 oběti ze strany motorkářů“, uvedl na prezentační akci zaměřené na motorkáře Tomáš Neřold pověřený řízením oddělení BESIP ministerstva dopravy.
Motorkáři jsou jednou z nejrizikovějších skupin na našich silnicích, což nelichotivě dokládají čísla z dopravních nehod. Za posledních 24 let na našich silnicích zemřelo 2310 motorkářů, dalších 15 856 bylo těžce zraněno a 52 708 lehce.
Z dat loňského roku se dá vyčíst hodně. Například mezi nejrizikovější stroje patří motorky v objemové třídě 460 až 850 ccm (19 mrtvých), sami jezdci v jedné stopě zavinili 1 684 dopravních nehod, při kterých zemřelo 40 lidí, nejčastěji motorkáři umírali v Ústeckém kraji (8 mrtvých) a nejrizikovějším časem je 16 až 18 hodina.

Motorkáře zabíjí rychlost a alkohol

Z pohledu dopravních nehod s účastí motocyklisty v důsledku vlivu alkoholu a návykových látek je velmi negativní, že 42 % těchto nehod zavinili motocyklisté pod vlivem alkoholu nad 1,5 promile.
Nejvyšší počet nehod zaviněných motocyklisty (835), usmrcených (23), těžce (127) i lehce raněných (647) má jeden společný jmenovatel – Nepřiměřená rychlost jízdy! 

Tomáš Neřold

pověřený řízením Samostatného oddělení BESIP
+420 225 131 526 | +420 602 632 176
tomas.nerold@mdcr.cz | www.ibesip.cz
 
 

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho.

❱   Další články

S teplými dny se na silnice opět ve velkém vrací cyklisté a motorkáři, s nadcházejícími Velikonocemi

27. března 2024

Jaro a zlepšující se počasí přirozeně nahrává pobytu venku. Na silnice se tak po zimní pauze postupně vrací zranitelní účastníci silničního provozu, řeč je zejména o cyklistech a motorkářích. Obzvláště s ohledem na nadcházející velikonoční svátky, které jsou přirozeně spjaté s mnohem větším provozem na silnicích, stojí za to si připomenout, na co si dát při jízdě pozor jak za volantem, tak za řídítky některého z jednostopých vozidel.

> více informací

Mobilní telefon za volantem

23. března 2024

Držení telefonu patří k nejnebezpečnějším přestupkům, BESIP na to upozorňuje novým videem od internetového baviče Mikýře. Díky chytrým telefonům jsme si zvykli být pořád online, reagovat na zprávy, sledovat videa, pouštět si hudbu, nastavit navigaci a tak dále. 34 % řidičů podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven přiznává, že telefon při řízení někdy používá. Kvůli nepozornosti za volantem přitom zemřelo v roce 2023 na českých silnicích 53 lidí, to je 13 % ze všech smrtelných nehod. Pokud vás zajímá, jak téma mobilu za volantem shrnul pro BESIP internetový tvůrce Mikýř, podívejte se na naše nové video.

> více informací

Česko je patnácté v počtu fatalit na silnicích, loni dohnalo průměr Evropské unie

14. března 2024

Podle předběžných údajů Evropské komise bylo na silnicích v EU v roce 2023 usmrceno 20 400 osob, což představuje meziroční mírný pokles o 1 %. To sice představuje přibližně o 2 360 smrtelných nehod méně (-10 %) než v roce 2019, ale v několika členských státech se klesající trend zastavil. Česko se v roce 2023 dostalo na průměr zemí Evropské unie. Centrum dopravního výzkumu a Samostatné oddělení BESIP Ministerstva dopravy vydalo historicky první číslo Zpravodaje Bezpečná doprava.

> více informací

❱   NOVINKY V ZÁKONĚ

Novela zákona zákona č. 361/2000 Sb.

K dispozici s odborným komentářem.

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, známý také jako zákon o silničním provozu, je klíčovým legislativním dokumentem, který reguluje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích v České republice. Zahrnuje ustanovení o řidičských oprávněních, pravidlech provozu na komunikacích, a pravomocích orgánů státní správy. Zákon byl od svého účinného vstupu v roce 2001 opakovaně novelizován, aby reflektoval aktuální potřeby a standardy bezpečnosti provozu, včetně přizpůsobení se směrnicím Evropské unie. 

více informací
Novela zákona