Andorra - Dokumenty, Víza - režim vstupu, Specifika bezpečnostní situace,
doporučení turistům

Dokumenty

Pro vstup a pobyt na území cizího státu musejí občané ČR splňovat podmínky stanovené jeho zákony. Ke sdělování aktuálních podmínek vstupu a pobytu na území cizího státu je příslušný zastupitelský úřad daného státu. Následující informace jsou určeny k základní orientaci.

Andorrské orgány v praxi uznávají pro vstup na území také občanský průkaz ČR (platný pro cesty po EU), protože vstup do Andorry je možný pouze přes sousední členské státy EU (kam lze cestovat volně s občanským průkazem). Přesto se doporučuje cestovat do Andorry s platným cestovním pasem, jelikož občané ČR mohou podle platné andorrské a české legislativy vstupovat na území Andorry jen s tímto dokladem.

Víza - režim vstupu

Čeští občané mohou do Andorry vstupovat a pobývat na území bez víz jako turisté až 90 dnů. Přihlašovací povinnost není. Při pobytech delších než 90 dnů je nutné se obrátit na místní úřady se žádostí o rezidenci.

Specifika, bezpečnostní situace, doporučení turistům

Oficiálním jazykem Andorry je katalánština a používají se zde jazyky obou sousedních zemí – španělština a francouzština. Andorra je typickou tranzitní zemí a cílem bezcelních nákupů. Přírodní podmínky rovněž lákají k zimní i letní dovolené a provozování různých druhů sportů. Turisté by měli přizpůsobit fyzickou zátěž vlastní fyzické kondici s ohledem na vysokohorskou polohu (nepřeceňovat svoje síly), měli by přijímat kaloricky vydatnější stravu pro doplnění energie a měli by pamatovat na pitný režim. Je nutno počítat s častými změnami počasí.

detail